Elérhető Covid 19 oltóanyagok összehasonlítása:

  • Comirnaty

COVID 19 mRNS vakcina

Gyártó: PfizerBiontech

Összetétel: 30 mikrogramm COVID-19 mRNS vakcinát tartalmaz adagonként lipid nanorészecskékbe ágyazva, 1 adag 0,3 ml

1 injekciós üveg hígítás után 6 adagot tartalmaz

Alkalmazási korcsoport: 16 évesnél idősebb személyek

Adagolás: 2, egyenként 0,3 ml adag intramuscularisan 3 hét különbséggel

Felcserélhetőség: nem felcserélhető más COVID 19 vakcinával. Az oltási sorozatot ugyanazzal az oltóanyaggal kell befejezni

Ellenjavallatok: A vakcina bármely összetevőjével szembeni túlérzékenység, az 1. részoltás után jelentkező súlyos allergiás reakció, várandósság, akut lázas betegség

Mellékhatások: fájdalom a beadás helyén, kimerültség, fejfájás, izomfájdalom és hidegrázás , ízületi fájdalom, valamint láz és az injekció beadási helyén jelentkező duzzanat

Alkalmazás módja: Hígítás után a Comirnaty injekciós üvege a vakcina 6, egyenként 0,3 ml-es adagját tartalmazza.

Ahhoz, hogy egy injekciós üvegből 6 adagot lehessen kinyerni, minimális maradéktérfogatú fecskendőt, illetve tűt kell használni. A minimális maradék térfogatú fecskendő és tű kombinált maradéktérfogata nem lehet több 35 mikroliternél. Hagyományos fecskendő és tű használata esetén a térfogat nem lesz elegendő ahhoz, hogy egy üvegből 6 adagot lehessen kinyerni.

A fecskenő és a tű típusától függetlenül:

•minden dózis 0,3 ml vakcinát tartalmazzon.

•ha az injekciós üvegből nem nyerhető már ki 0,3 ml teljes dózis, meg kell semmisíteni az üveget és annak maradék tartalmát.

•több üveg maradék tartalmából nem szabad összeállítani egy újabb adagot.

Higitás: A kiolvadt vakcinát az eredeti injekciós üvegében kell felhígítani 1,8 ml mennyiségű 9 mg/ml-es (0,9%-os), injekcióhoz való nátrium-klorid oldattal.

Higitás után 6 órán belül fel kell használni

  • COVID-19 Vaccine Moderna

Gyártó: Moderna

Összetétel: Többdózisos injekciós üveg, amely 10 db 0,5 ml-es adagot tartalmaz

Egy adag (0,5 ml) 100 mikrogramm messenger RNS-t (mRNS-t) tartalmaz (SM-102 lipid nanorészecskékbe ágyazva).

Alkalmazási korcsoport: 18 év feletti személyek

Adagolás: 2, egyenként 0,5 ml-es adag intramuscularisan 28 nap különbséggel

Felcserélhetőség: nem felcserélhető más COVID 19 vakcinával. Az oltási sorozatot ugyanazzal az oltóanyaggal kell befejezni

Ellenjavallatok: A vakcina bármely összetevőjével szembeni túlérzékenység, az 1. részoltás után jelentkező súlyos allergiás reakció, várandósság, akut lázas betegség

Mellékhatások: hónalji duzzanat/érzékenység, a fáradtság, a fejfájás, az izomfájdalom, az ízületi fájdalom, a hidegrázás, a hányinger/hányás és láz

Alkalmazás módja: Az injekciós üveg 10 egyenként 0,5 ml-es adagot tartalmaz

A kiolvasztott oltóanyagot az első dózis felszívása után 2-8 C-on vagy szobahőmérsékleten tárolva 6 órán belül fel kell használni.

A kiolvasztott oltóanyag 2-8 C-on 30 napig tárolható bontatlan állapotban.

Hígítás nélkül használandó.

  • COVID-19 Vaccine AstraZeneca

COVID-19 vakcina (ChAdOx1-S [rekombináns])

Gyártó: AstraZeneca

Összetétel: Többadagos injekciós üvegek, injekciós üvegenként 8 vagy 10, egyenként 0,5 ml-es adagot tartalmaznak Egy adag (0,5 ml) tartalmaz:

SARS-CoV-2 (ChAdOx1-S)*tüske glikoproteint kódoló csimpánz adenovírus, legalább 2,5 × 108 fertőző egység (Infectious units, Inf.U)

Alkalmazási korcsoport: 18 éves és idősebb személyek. A jelenleg rendelkezésre álló klinikai vizsgálati adatok alapján nem becsülhető meg a vakcina hatásossága az 55 évnél idősebb korosztályban. Magyarországi alkalmazási javaslat: 18-60 év közötti korcsoport

Adagolás: 2, egyenként 0,5 ml-es adag intramuscularisan. A második adagot 4-12 héttel (28-84 nappal) az első adagot követően kell beadni. Magyarország 4 hetes időközzel alkalmazza az oltóanyagot.

Felcserélhetőség: nem felcserélhető más COVID 19 vakcinával. Az oltási sorozatot ugyanazzal az oltóanyaggal kell befejezni

Ellenjavallat: A vakcina bármely összetevőjével szembeni túlérzékenység, az 1. részoltás után jelentkező súlyos allergiás reakció, várandósság, akut lázas betegség

Mellékhatások: érzékenység a beadás helyén, fájdalom a beadás helyén,fejfájás, fáradtságérzés), izomfájdalom, rossz közérzet, emelkedett testhőmérséklet (beleértve a hőemelkedést és a 38 °C feletti lázat, hidegrázás, ízületi fájdalom és hányinger

Alkalmazás módja: Többadagos injekciós üvegek, injekciós üvegenként 8 vagy 10, egyenként 0,5 ml-es adagot tartalmaznak. Hígítás nélkül alkalmazandó.

Tárolás: Hűtőszekrényben (2 °C – 8 °C) tárolandó. A készítmény kémiai és fizikai stabilitása az injekciós üveg felnyitásától (az első átszúrásától) a beadásig legfeljebb 48 órán keresztül hűtőszekrényben (2 °C – 8 °C) tárolva igazolt. Ezen időtartam alatt, a készítmény egyszer, 6 óránál nem hosszabb időszakon keresztül, legfeljebb 30 °C-on tárolható és felhasználható.

Nem fagyasztható!

  • Sputnyik V Gam-COVID-Vac

kombinált, vektor alapú vakcina, a SARS-CoV-2 vírus által okozott koronavírus-fertőzés megelőzésére

Gyártó: Gamaleya Nemzeti Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutatóközpont

Összetétel:

Az I. komponens (az adagolási sorozat 1. adagja) tartalma:

Hatóanyag: (1,0 ± 0,5) × 1011 db, a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének (spike [S] proteinjének) génjét tartalmazó, rekombináns, 26-os szerotípusú adenovírus-részecskét tartalmaz adagonként.

A II. komponens (az adagolási sorozat 2. adagja) tartalma:

Hatóanyag: (1,0 ± 0,5) × 1011 db, a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének (spike [S] proteinjének) génjét tartalmazó, rekombináns, 5-ös szerotípusú adenovírus-részecskét tartalmaz adagonként.

0,5 ml egy adagos, vagy 3ml, 5 adagot tartalmazó injekciós üveg

Alkalmazási korcsoport: 18 éves és idősebb személyek

Ellenjavallat:

A védőoltás bármely összetevőjével vagy hasonló összetevőket tartalmazó védőoltásokkal szembeni túlérzékenység;

–             korábban előforduló súlyos allergiás reakció;

–             akut, fertőző és nem fertőző betegségek, krónikus betegségek fellángolása – a védőoltás 2-4 héttel a gyógyulás vagy tünetmentessé válás (remisszió) után adható be. Nem súlyos, vírus okozta légzőrendszeri fertőzés vagy akut gyomor-bél rendszeri fertőzés esetén a védőoltás a testhőmérséklet normalizálódása után adható be.

–             terhesség és szoptatás;

–             18 évesnél fiatalabb életkor.

A II. komponens (az adagolási sorozat 2. adagja) ellenjavallatai:

–             súlyos szövődmények az első védőoltás beadása után (anafilaxiás sokk, súlyos, egész testre kiterjedő allergiás reakció, görcsök, 40 °C-nál magasabb láz stb.).

krónikus vesebetegség vagy májbetegség esetén, endokrin betegségek esetén (jelentős eltérések a pajzsmirigyfunkciós értékekben és nem megfelelően kezelt cukorbetegség), súlyos vérképzőszervi betegségek, epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek, akut koronária szindróma és akut agyi keringési történés, szívizomgyulladás, szívbelhártya-gyulladás, szívburokgyulladás.

–             autoimmun betegségben szenvedők (az immunrendszer stimulálása a betegség fellángolásához vezethet, különös körültekintést igényelnek azok a betegek, akik autoimmun betegsége súlyos és életveszélyes állapotok kialakulásához vezethet);

–             rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők.

Mellékhatások: rövid ideig tartó influenzaszerű tünetek, beleértve a hidegrázást, lázat, ízületi fájdalmat, izomfájdalmat, gyengeséget, rossz közérzetet, fejfájást

oltás helyén érzékenység, vérbőség, duzzanat, hányinger, emésztési zavar (diszpepszia), étvágytalanság, a közeli nyirokcsomók megnagyobbodása.

Adagolás: Az oltást két szakaszban adják be: először 0,5 ml-t az I. komponensből, majd három héttel később 0,5 ml-t a II. komponensből.

Felcserélhetőség: nem felcserélhető más COVID 19 vakcinával

Alkalmazás módja: Az oldatos injekció elkészítése. A vakcina alkalmazása előtt vegyen ki az I. vagy a II. komponenst tartalmazó injekciós üvegek (vagy ampullák) közül egyet a fagyasztóból, és hagyja szobahőmérsékleten, amíg teljesen meg nem olvad. Maradék jégdarabokat nem tartalmazhat. Az injekciós üvegről (vagy ampulláról) alkoholos törlőkendővel távolítsa el a maradék nedvességet. Az üveg finom mozgatásával óvatosan keverje össze annak tartalmát. Az injekciós üveget nem szabad rázni!

A 0,5 ml-es kiszerelésű ampullából egyszer használatos fecskendővel szívjon fel 0,5 ml oltóanyagot, ami az egy személynek beadandó adag.

Amennyiben 3 ml –es 5 adagot tartalmazó ampulla kerül alkalmazásra, a nyitott, 3,0 ml-es injekciós üveg legfeljebb 2 órán át tárolható szobahőmérsékleten, s addig használható fel.  

Szállítás és tárolás: -18 C-on, vissza nem fagyasztható.

Ampoule with a vaccine from the new coronavirus COVID-19 with tablets on the table